piątek, 21 czerwca 2013

Grappa!

Co to jest grappa - wie pewnie każdy, ale jednak słów kilka napiszę. Grappa to wysokoprocentowy alkohol, który wytwarza się z tego co zostało z winogron przy produkcji wina. Dobrą grappę powinno się pić w temperaturze pokojowej, w ten sposób można docenić w pełni jej smak i bukiet. Tak mówią specjaliści. Grappę pije się po obiedzie, "na trawienie" ale popularne jest też dolewanie jej do kawy - szczególnie na północy kraju - tak podana kawa to caffe corretto. Mario mówi, że w niektórych miejscach jest to tak naturalne, że gdy zamawia się kawę, trzeba szybko zakryć filiżankę dłonią na znak, że wysokich procentów w niej nie chcemy.
 










Sfotografowałam mój pierwszy kieliszek grappy, który okazał się też być ostatnim. Chyba nawet go nie dopiłam. Zdecydowanie nie jest to trunek w moim guście, pozostanę przy winie, a na deser zadowolę się jednym z likierów, których w Italii jest pod dostatkiem. Słodkie, kolorowe i kremowe, bananowe, orzechowe, cytrynowe - cała paleta smaków! Dla koneserów i miłośników grappy jeszcze jedno zdjęcie:


Słówko na dziś to BERE - czyli PIĆ.

1 komentarz:

  1. wino mniami ale bez towarzystwa nie potrafię zrobić nawet łyczka

    OdpowiedzUsuń

Drukuj