niedziela, 2 czerwca 2013


Nim sezon na szparagi się skończy, muszę jeszcze napisać o jednym daniu, bez którego dla mnie nie ma maja:) 
Potrzebne będą:
Zielone szparagi (pęczek), 
1 świeża mozzarella
pomidory (dwa duże ewentualnie pojemniczek koktajlowych)
świeże oregano (garść listków)
makaron czyli pasta:) (najlepiej typu muszelki, kolanka, ale każda inna też będzie ok)
balsamico, oliwa, biały ocet winny, olej z orzechów włoskich, sól i pieprz.

Szparagi kroimy w 2 centymetrowe kawałeczki, blanszujemy 3 min w osolonej wodzie i chłodzimy. Pomidory również kroimy (nie bardzo drobno), mozzarellę (najlepiej w kostkę), obrywamy listki oregano. Wszystko to mieszamy razem z ugotowaną (oczywiście al dente) i ostudzoną pastą. Robimy sos: ok 4 łyżki oleju z orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka balsamico, 1 łyżka octu, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i dodać do pasty. 
Danie to weszło na stałe do naszego majowego menu już kilka lat temu i jest przebojem majowych przyjęć, których w naszej rodzinie w tym czasie nie brakuje:)))


   
SMACZNY - to po włosku SAPORITO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj