wtorek, 7 maja 2013

La cucina italiana - wydanie majowe, przywiezione przez znajomych z toskańskiej majówki stało się inspiracją wczorajszego obiadu. Menu na kolejne dni też już zgodnie z propozycjami mojego ulubionego miesięcznika zaplanowane - będą szparagi i rabarbar czyli wszystko to czym maj smakuje. A dziś - pasta z cukinią w trochę innym, bardziej wyrazistym wydaniu.
Cukinię ścieramy na cieniuteńkie plasterki, oliwki i kapary (solone, przepłukane) siekamy, rozgniatamy dwa ząbki czosnku - to wszystko skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną  papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 12 minut. 
W tym czasie gotujemy spaghetti (ja nie miałam - zdarzyło się! - więc były rurki). Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, doprawiamy świeżą oliwą, posypujemy posiekaną natką i startym pecorino (nie  miałam, więc był parmezan). 
Świetne, szybkie danie, alternatywa dla klasycznej delikatnej pasty z cukinią. Buon apetito!


CUKINIA to po włosku - la  ZUCCHINA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj